Sandra van der Spruit

082-high-res-desktop-resolutieAls je mij vraagt, wat doe je het liefst? Dan is het antwoord: organiseren! Met een uitroepteken inderdaad. Want organiseren zit in mijn bloed. Het is mijn lust en leven.

Ik ben Sandra van der Spruit, 49 jaar en de bedenker van het evenement You better PINK.

Voor velen in Weesp geen onbekend gezicht, door school, werk, optredens als zangeres en jarenlang vrijwilligerswerk voor de basketbalvereniging, het korenfestival en natuurlijk You better PINK.

Mijn baan bij de NOS is super, maar ik doe er altijd nog wel iets naast. Dat is eigenlijk altijd zo geweest en ik gok dat het ook altijd wel zo zal blijven. Ik ben nou eenmaal niet iemand die graag stilzit, een bezig bijtje.

De ziekte van mijn vriendin Katja en haar overlijden in 2007 waren voor mij de reden om in 2009 mee te doen met “A sisters hope” wandeling. Mijn voeten waren het daar niet zo mee eens. Dus ik heb de 63 kilometer niet uitgelopen, maar wel de eerste 2300 euro (sponsorgeld) kunnen overmaken in de strijd tegen borstkanker.

In 2010 ontstond, zomaar op een vrijdagmiddag, het idee om een groot feest te organiseren en de opbrengst daarvan te doneren aan Pink Ribbon. Het nuttige met het aangename verenigd. Borstkankerpatiënten steunen en dat gewoon door mijn allergrootste hobby uit te oefenen, organiseren!

Nog geen 10 minuten later waren de eerste stappen gezet: zaal en eerste artiest geboekt. Want wat ik in mijn kop heb, heb ik niet in mijn kont. Niet te stoppen! Telefoonlijsten, productieboek, concept, alles lag binnen 2 dagen klaar. Nu alleen nog even een goeie naam verzinnen. Ere wie ere toekomt, mijn collega Marja heeft glansrijk gewonnen. You better PINK moest het worden. Natuurlijk gebaseerd op de megahit van Arentha Franklin, Think!

De edities van 2011 en 2013 in het Dorpshuis in Nigtevecht brachten samen iets meer dan 26.000 euro in de Pink Ribbon kas. Een resultaat om trots op te zijn. Met deze editie gaan Tamara en ik daar nog eens een flinke schep bovenop doen.

5 november is het precies 9 jaar geleden dat Katja overleed aan de gevolgen van borstkanker. Op zoek naar een geschikte zaterdag eind oktober/begin november, kon het natuurlijk niet anders dan zaterdag 5 november worden. De cirkel is rond. Drie keer is scheepsrecht. En meer van dat soort clichés.

De cijfers liegen er niet om: 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en dagelijks sterven er 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker. En dan het getal 17.000 (diagnoses borstkanker per jaar). Dat werd nog concreter toen we ons gingen realiseren dat dat bijna de hele bevolking van Weesp is.

Onvoorstelbaar om te zien wat we allemaal voor elkaar krijgen. In Weesp, maar ook ver daarbuiten. Mensen omarmen ons, het concept en willen allemaal hun steentje bijdragen. Echt hartverwarmend! We maken zo veel mooie dingen mee, het is echt te veel om op te noemen. Misschien moet ik het na 5 november allemaal maar eens rustig op papier zetten. Schrijven vind ik namelijk ook heel leuk …

Het privé-initiatief You better PINK is uitgegroeid tot een begrip in Weesp! En daar ben ik echt mega trots op! Gaat mijn droom dan toch nog uitkomen? Voorlopig even niet … Op z’n vroegst in 2019.

Maar eerst 5 november, dan gaan we er samen met onze 200 gasten en natuurlijk iedereen die meewerkt, een prachtige avond van maken met een recordopbrengst voor Pink Ribbon. Ongelooflijk veel zin in!